Dizaineres Ievas gūtie iespaidi prestižajā izstādē Heimtextil 2019 Frankfurtē

Uz nozares lielāko starptautisko izstādi Heimtextil 2019 pieredzes un iedvesmas medībās devās RIPO dizainere Ieva. Izstāde ir plaši pazīstama ar vadošo un pasaulē pazīstamo ražotāju interjera tekstīliju, interjera dizaina risinājumu, aktuālo un gaidāmo tendenču prezentācijām.

Interesanta bija šī gada izstādes virstēma UTOPIJA. Tās ideja atspoguļoja 5 nākotnes dzīves koncepcijas – PURSUE PLAY, kas aicināja priecāties un rotaļāties, SEEK SANCTUARY, kas iestājās par miera un patvēruma rašanu mūsdienu straujajā ritmā, OFF-GRID, kas aicināja atrauties no tīmekļa un uzņemties jaunus izaicinājumus, ESCAPE REALITY, kas vēstīja par izlaušanos digitālajā visumā, savukārt EMBRANCE INDULGENCE aicināja aizdomāties par attieksmi pret greznību.

Oficiālais izstādes video apskats: https://heimtextil.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html#2019

Lai gan izstāde norisinājās janvāra sākumā, pašā ziemas spelgonī, Ieva atzīst, ka izstādes stendos valdīja izteikti tropiska gaisotne. Lai arī piedāvājuma klāsts ir reibinoši milzīgs, Ieva pārdomāti izceļ sekojošas zīmīgākās aktualitātes, kas dominēja dažādu zīmolu tapešu un audumu kolekcijās.

 

Tropiski motīvi.

Banānu lapas, palmu zari un eksotiski ziedi gan audumos, gan tapetēs. Audumos tie iezīmējas spilgtos un sulīgos toņos, savukārt tapetēs toņi ir dūmakaināki vai pasteļtoņi. Augu motīvus, protams, papildina arī dzīvnieku motīvi, kas veikli iezagušies starp lapām vai koku zariem. Dizainos parādās arī jaunas formas – artišoki, ginko bilobas lapas, papardes un vēdekļa formas ornamenti.

Sienu paneļi.

Pavisam noteikti par lielu modes lietu ir kļuvuši sienu paneļi visdažādākajās tematikās. Ekspozīcijā lielākoties manāmi bija paneļi ar augiem vai putniem, tomēr paneļu noteicošais faktors ir to mērogs un vēstījums, ko tie rada telpā, harmoniski tur iekļaujoties un piešķirot pilnības sajūtu.

Ģeometrija.

Aktualitāti nav zaudējušas ģeometriskās formas visdažādākajos izmēros un krāsu salikumos. Ieva atzīmē, ka to galvenais uzdevums ir noturēt ilgtspējīga interjera nozīmi, parādot, ka ar faktūru un abstrakta ornamenta salikumu, var panākt ļoti pievilcīgu noskaņu. Ģeometrijas kontekstā jāpiemin arī trīsdimensionalitāte, kura tiek izcelta ar izsmalcinātu zelta vai kapara mirdzumu, tādejādi piešķirot papildu burvību. 

 

Kā katru gadu, vadošie zīmoli cenšas pārsteigt ar ekspozīcijas iekārtojumu. Un šajā sakarā Ieva min jauku piemēru, kā latvietim tik pazīstamā sūna, izmantota ekspozīcijas noformējumā kā simbols, kas aicina vairāk tiekties pēc dabas, sajust materiālus ne tikai ar acīm, bet arī caur faktūru, ar tausti un sajūtām.

---

Izsmalcinātas pasaulē pazīstamu zīmolu tapešu un audumu kolekcijas ir pieejamas RIPO salonos Lāčplēša ielā 14 un t/c Spice Home. Laipni lūgti apskatīt plašo piedāvājumu ( Eijffinger , Harlequin , Sanderson , Scion , Designers Guild , Anthology ), sajust to augstvērtību un eleganci klātienē.