Ergonomika – uz lietotāju orientēta telpa.

Ergonomika ir produktu un sistēmu piemērotība lietotāja īpašībām un spējām. Svarīgs ir gan atsevišķu produkta (mēbeles), gan produktu (mēbeļu) kopuma ergonomiskums. Viens no galvenajiem ergonomikas uzdevumiem ir nodrošināt produktu un sistēmu atbilstību cilvēkam. Ja runa ir par ergonomiku, tad mērs ir tikai viens – tas ir cilvēks.

Galvenokārt mēbeļu ergonomiku diktē pareiza mēbeļu konstrukcija un uzbūve. Ergonomisks risinājums mēbelēm ir tad, kad ir precīzs zonējums, ērts pozīcijas augstums un novietojums. Jāatzīmē, ka mēbeļu kontekstā īpaši jāakcentē skapju ergonomika un virtuves mēbeļu ergonomika. Mēbeļu un telpas ekspluatācija ir ērtāka un patīkamāka, kad tā ir cilvēkam draudzīga, un viss ir viegli pieejams bez liekas piepūles. Plānojot ergonomiski, tiek saīsināts lietu paņemšanas laiks, veicamais attālums, viss ir ērti sasniedzams un atrodas tieši tur, kur jāatrodas.

Dizainera uzdevums ir profesionāli un pareizi sakārtot visus priekšnosacījumus ne tikai telpas lietotāja darbību nodrošināšanai no funkcionālā viedokļa, bet arī radīt labvēlīgu telpas uztveri.

Kā radīt ergonomiskus risinājumus mājoklī?

Definējiet zonas, kas ir jūsu mājoklī. Katrai zonai piešķiriet vienu vai vairākas funkcijas.

Vadoties pēc definētajām funkcijām, kas ir saskaņā ar zonu konfigurāciju, plānojiet funkcionāla mājokļa labiekārtošanu. Plānojuma un iekārojumam ir jāatbilst ikdienas paradumiem. Tieši Jūs tos pārziniet vislabāk! Tādā veidā tiek radīti risinājumi, kas Jūsu ikdienu padara ērtāku un kustības baudāmākas.

Konsultējieties ar dizaineru! RIPO salonos pieredzējuši dizaineri izstrādās mēbeles, kas radītas tieši Jūsu dzīves stilam, tieši Jūsu mājoklim.