Rudens / ziemas tendences 2019 / 2020. Iesaka mēbeļu un interjera dizainere Evija.

Mainās gadalaiki un mainās tendences. Ziemas / rudens tendences 2019. gadā iezīmē gana bagātīgu krāsu paleti un izteiksmīgus materiālus, faktūras un dekoratīvos elementus, kas vidi mājoklī atsvaidzinās, padarīs iedvesmojošu un patīkamu. Vairāk par ieteikumiem, kā izraudzīties mājoklim aktuālo, stāsta RIPO mēbeļu un interjera dizainere Evija.

Par laimi interjera tendences nemainās tik strauji kā mode apģērba dizainā. Joprojām dominē 50 - 80. gadu tendences - funkcionālais minimālisms, ģeometrija, funkcionāla forma. Atšķirībā no pagātnes tendencēm, uzsvars tiek likt uz smalkākiem apdares materiāliem - cēlkoks, marmors, īpaši betons un dažādas raupjas faktūras. Nereti atstājot pirmatnējos apdares materiālus, ķieģeļa sienas motīvus, vecas koka griestu sijas, autentiskus grīdas segumus, piemēram, klasisku parketu.

Krāsu palete ir interjera bāze.

Jaunās rudens un ziemas tendences 2019/2020 ienes pieklusinātu toņu gammu - pelēkzilu, tumši zilu, tumši vīnsarkanu, vaniļas bēšu, pelēkbēšu – to diktē Pantone krāsu institūts. Bet tas nenozīmē, ka joprojām nav aktuāli pasteļtoņi un košās, tīrās krāsas.

Dažkārt krāsu salikumos dominē škietami nesavienojamas kobinācijas - egļuzaļš ar koraļļu krāsu, tirkīza zils ar vara krāsu un citi. Tā kā mājas ir vieta, kur rast mieru un harmoniju, vēlams neaizrauties ar košiem krāsu akcentiem lielos laukumos. Košumu var ieviest interjera elementos – ar spilveniem, pārklāju uz dīvāna, kādu košāku vāzi, gleznu, vai pat rindu ar krāsainām grāmatu muguriņām.

Joprojām aktuāli ir arī pelēkie toņi dažādās intensitātēs, gan ar zilu, gan brūnu krāsas pieskārienu. Bet jāatcerās, ka tumšu krāsu izvēle ir drosmīga, un tāpēc jāpārliecinās vai Jūs šādu krāsu telpās jutīsieties omulīgi, mājīgi.

Kā saprast, kādā krāsu kombinācijā justies labi? Atrodiet kādu dabasskatu, kas iedvesmo un mēģiniet saskatīt tajā krāsu kombinācijas, sarindojiet tās un izveidojiet krāsu karti. Ja nav personīgas sajūtas un pārliecības par nepieciešamo risinājumu, vērsieties pie speciālista, kurš caur jūsu prizmu palīdzēs rast risinājumu.

Aktuālie motīvi tekstilā, faktūrās un printos interjerā.

Šī brīža aktualitātes tapetēs joprojām ir ģeometrijā - raksti, līnijas, tekstūras. Izteiktus augu motīvus papildina stilizētie, nedaudz etniskie. Šīs tendences ir labi apskatāmas RIPO salonos jaunajā Eijffinger “Terra” (no itāļu valodas Zeme) katalogā, kas ar simbolisko nosaukumu katalogā atspoguļo zemes toņus tapetēs.

Ziedi, ornamenti un klasiski tapešu motīvi vienmēr būs aktuāli tiem cilvēkiem, kuriem klasiskas vērtības būs aktuālākas par modi. Šobrīd ziedi interjerā ienāk dzīvā veidā, radot telpās mazus, mežonīgus botāniskos dārzus.

Izteiktu ģeometriju var sajust daudzstūru vai apaļos gaismas ķermeņos, kur savstarpēji mijiedarbojās metals, stikls un koks, radot akcentu un piešķirot telpai neatvairāmu šiku.

Aizkaru un mēbeļaudumu izvēlē ir plašs klāsts ar raupjiem vienkrāsu, grafiskiem, dažādu toņu materiāliem gan pieklusinātos pasteļu toņos, gan ar kliedzošām krāsu paletēm, kuru galvenais uzdevums ir būt par vadošo elementu telpā, savelkot pārējos krāsu toņus vienotā kompozīcijā.

Materiālu ziņā gan rupji linveida, vilnveidīgi, gan samta drapērijas šobrīd ir īpaši aktuālas.

Sezonas aktuālie materiāli mēbeļu dizainā.

Cilvēkiem Latvijā ir izteikti ziemeļnieciskas krāsu sajūtas. Galvenokārt pieprasītākie materiāli mēbelēs ir balts, melns, pelēks, bēšs un brūns, gan savienojumā ar koku, gan mākslīgo akmeni (virtuvju gadījumā). Tās arī būs mūsu iedzīvotāju aktuālās tendences, ar kurām saskaramies ikdienas darbā RIPO.

Veidojot skapja projektus, nereti izvēlētais durvju materiāls ir stikls vai matēts stikls, kas piešķir skapim mūsdienīgu vērtību, vieglumu un tīras līnijas.

Virtuvju santehnikas ražotāji šogad piedāvā inovatīvus risinājumus un krāsu salikumus ar jauno virtuvju izlietņu fragranīta toņu paleti, kur bez ierastajiem toņiem klāt ir nācis varšs, vara pelēks un mirdzoša sudraba toņu palete. Līdzīgi jaunumi ir ūdens maisītāju izvēlē.

Vienkārša elegance.

Vienkārša elegance būs aktuāla visos laikos, jo tā ietver sevī funkcionālo minimālismu, kuru var papildināt ar katram laikam citādi raksturīgo aksesuāru -mēbelēm, stāvlampām. Ja agrāk šāda veida telpu mēs uzskatītu teju par vecpuiša mitekli, tad šobrīd tā jau kļūst par populāru tendenci ģimeņu dzīvojamām telpām. Eleganci var izcelt, piemēram, ar romantisku ziedu motīvu vai ažūru ornamenta tapeti un krāsot sienas kādā no šīs sezonas aktuālajiem toņiem. Svarīgi atcerēties, ka telpas interjera kvintesence ir cilvēks telpā un tas, cik organiski viņš telpā jūtās.

Dizainere Evija aicina būt drosmīgiem.

Riskējiet, mēģiniet, atļaujieties vairāk kā spējat iedomāties. Uzticieties saviem speciālistiem. Sienas vienmēr var pārkrāsot un aizkarus nomainīt, eksperimentējiet un izjūtiet.

---

EVIJA DIKAUA

furniture and interior designer

+371 26 417 346
evija.dikaua@ripo.lv

 

Attēli no Pinterest