Pretī jaunai virtuvei ar RIPO dizaineri

Virtuve ir ne tikai funkcionāli gaumīgs mēbeļu komplekts, bet arī vide, kurā satiekas, kurā rit sarunas un kurā cilvēki jūtās labi. Virtuves izvēle ir ilgtermiņa ieguldījums, kas prasa uzmanību, pārdomātus risinājumus un pilnību. Tāpēc profesionāļa padoms ir vērtība. Idejas par pilnvērtīgiem projektiem palīdz izstrādāt interjera dizaineri, kuru kompetence par virtuves mēbelēm, furnitūru, materiāliem, ergonomiku, papildaprīkojumu un galu galā par dizaina tendencēm nozarē, ir vērā ņemama. Par aktualitātēm virtuves dizainā konsultē RIPO fabrika mēbeļu un interjera dizainere Jevgenija.

Galerijā: RIPO virtuve Modern ar salu un masīvkoka leti, dizainere Jevgenija.

Aktualitātes virtuves mēbelēs un materiālu izvēlē.

Virtuves iekārtas nemaina katru gadu, tāpēc izstrādājot katru projektu, galvenais mērķis ir izveidot ilgmūžīgu dizainu, kur pirmajā plānā ir funkcionalitāte. Dizains risina uzdevumus, nevis veido tos! Un šī aktualitāte paliek nemainīga vienmēr. Par tendencēm kļūst jauni atklājumi, kas palīdz uzlabot ikdienas procesus virtuvē, un paliek aktuāli, kamēr tos nenomaina labāki risinājumi.

 

Virtuves mēbeles gar sienām ar sienas skapju rindām arvien vairāk aizvieto salas tipa virtuves ar kolonnas skapjiem. Modernās mājās virtuves telpas pat tiek projektētas ar mērķi visu funkcionālu iekļaut lielā salā, ieskaitot plašu darba virsmu ar rozetēm, izlietni (arī ar smalcinātāju), trauku mašīnu, izvelkamiem konteineriem atkritumu šķirošanai, skapjiem trauku un piederumu uzglabāšanai, plīti ar integrētu nosūcēju vai nosūcēju virs plīts ar ilgstošās darbības filtru un citiem elementiem. Virtuves sala bieži vien tiek papildināta ar leti, ar atraktīviem gaismekļiem virs tās. Tādā veidā pie tās var pulcēties viesi vai ģimene, un cilvēks, kurš rūpējas par maltīti, ir turpat līdzās un piedalās sarunās. Salām ar leti ir neskaitāmas variācijas, kas padara telpas izskatu pievilcīgu un izrāda tās raksturu un individualitāti.  Savukārt aiz augsto kolonnas skapju durvīm paslēpjas ērtas izvelkamās uzglabāšanas sistēmas un iebūvējamā tehnika – ledusskapis un saldētava, tvaika cepeškrāsns, kurā maltītes pagatavošana ir veselīgāka un garšīgāka, kafijas automāts, siltās un vakuuma atvilktnes un citas iekārtas.  

Kas attiecas uz materiāliem, aktuālākās ir dažāda veida mākslīgā akmens virsmas, kuru kopšana ir ārkārtīgi ērta, jo nav vietas, kur sakrāties netīrumiem. Akmens masas virsmas ar bezšuvju savienojumiem un sienas līstēm joprojām ir viens no pieprasītākajiem risinājums stūra virtuvēs. Nenoliedzami, ka pieprasītas ir arī kvarca un keramiskās virsmas. Klienti dod priekšroku matētiem vai teksturētiem fasādes materiāliem, uz kuriem nolietošanās pazīmes ir mazāk manāmas. Un, protams, lielā aktualitāte ir gaisma – atvilktnēs, vitrīnās, plauktos. Jo vairāk, jo labāk!

 

Aktuālie furnitūras risinājumi.

Ērtu virtuvi padara funkcionālā furnitūra – ir aktuāls viss izvelkamais, kas atvieglo piekļuvi visos neērtos kaktos – stūra grozi, izvelkamas kolonnas, iekšējās izvelkamās atvilktnes parasto plauktu vietā. Pieprasītie ir atvilktņu organizatori, kas palīdz uzturēt kārtību – trauku, garšvielu, nažu un citu rīku glabāšanā.

 

Ergonomikas nozīme no dizaineres skatu punkta.

Ergonomikai, tāpat kā funkcionalitātei, virtuvē ir vislielākā nozīme. Ir standarti, no kuriem nav atkāpju. Piemēram, virsmas augstumam ir jābūt tādam, lai rokas elkoņos nenogurst, griežot pārtikas produktus vai mazgājot traukus izlietnē. Grūti sasniedzamas vietas ir jāaprīko ar izvelkamiem mehānismiem, antresola līmeņa paceļamās durvis ir ar elektriskām pogām viegli sasniedzamā vietā. Sienas skapju dziļumam ir jābūt noteiktam, veramām durtiņām – ne pārāk platām, lai novērstu traumu risku. Nosūcēju, ja tas ir virs plīts – ir jāizvieto pareizajā augstumā, lai būtu ērti gatavot un tas pildītu savu funkciju teicami. Jāpadomā arī par mazo bērnu klātbūtni virtuvē – jāizvairās no push-to-open atvilktnēm, asus un trauslus priekšmetus ir jānovieto bērniem nepieejamās vietās un tam līdzīgi. Uz šīm un citām niansēm, kuras nevar ignorēt, pieredzējis dizainers vienmēr vērsīs uzmanību. 

 

Pirms pasūtīt mēbeles, skatoties uz skici, jāizspēlē savas ikdienas darbības virtuvē.

Piemēram: vispirms atnākt pie ledusskapja, paņemt produktus, tad netālu ir jābūt izlietnei ar izvelkamo atkritumu grozu zem vai tās sānā, un darba virsmai ar rozetēm elektroprecēm, tad virzīties uz karsto zonu, kur pa rokai ir garšvielas, gatavošanas rīki, dvieļi un citi nepieciešamie elementi. Trauku mašīnai ir jābūt izvietotai tā, lai atvērtā veidā tā netraucētu tikt klāt pie izlietnes un atkritumu konteinera.

 

Dizaina tendences virtuvē 2019 / 2020.

Visbeidzot, kad par ērtumu un funkcionalitāti ir labi padomāts un ilgmūžīgā dizaina bāze ir izveidota, virtuvei jāpiedod raksturs. Runājot par dekoratīvo sastāvdaļu, stilīgai 2019. / 2020. gada virtuves iekārtai ir plānās virsmas kombinācijā ar izteiksmīgu rakstu - marmors ar lielām, pamanāmām dzīslām, „terrazzo” tekstūra, metāla konstrukcijas un daudz gaismas visur, tai skaitā arī aiz tonētiem stikliem. Daļa mēbeļu var būt uz kājiņām, var parādīties radiotehnikas tipa rokturi, krāsainie metāli - varš vai misiņš. Individualitāti piešķir vintāžas lietiņas un stilizētā retro tehnika pasteļtoņos, kā arī klasiskais melnais un sarkanais arī nevienu neatstās vienaldzīgu. Visu var papildināt flīzes ar etniskiem rakstiem vai glazūru. Sienas skapju vietā – efektīga sienas apdare ar sienas lampām vai gaismekļiem no griestiem grupās, plānie metāla vai resnie koka plaukti uz masīviem kronšteiniem ar lielu zaļumu daudzumu. Toņi lielos apjomos ir zemes, pelēcīgie, tumšie, un melnais, bet niansēti var būt arī sarežģītu zaļo un zilo vai pūdera rozā kombinācijas ar marmora, koka un betona tekstūrām.

 

---
RIPO mēbeļu un interjera dizaina saloni Rīgā.