Virtuves arhitektūra un dizains

Mājas būvniecībā, dzīvesvietas un telpu labiekārtošanā, galvenais noteicošais mērs ir cilvēks, viņa vēlmes un ieceres, kuras tiek pakārtotas galvenajiem ergonomikas pamatprincipiem. Tāpat kā tiek būvēta māja, sākot ar pamatiem, ārsienām, jumtu, tā arī virtuves projekts tiek veidots secīgi un strukturēti, izejot cauri dažādiem virtuves veidojošajiem etapiem, kas balstās uz funkciju, tehnisko risinājumu un vizuālo pievilcību.

Virtuves arhitektūra ir visaptverošs jēdziens, kas veidojies laika gaitā, saglabājot savu funkcionalitāti, bet būdams mainīgs materiālu salikumu, tekstūru un krāsu ziņā. Par savu pieredzi mūsdienu virtuves arhitektūras un dizaina plānošanā un spēju mūsdienīgā manierē risināt projektus, kuri ir klienta ilgtermiņa izvēle, stāsta RIPO mēbeļu un interjera dizainere Karīna. Karīna gan norāda, ka labprātāk sevi sauc par interjera arhitektu ( tulk. no vācu valodas Innenarchitekt), jo viņa mīl strādāt ar veselumu, ko veido kopsaucēji.

Virtuves arhitektūras un tēla radīšana.

Virtuves arhitektūra ir daudzpusīgs un komplekss jēdziens. Veidojot telpisku vidi, svarīgi, lai tā atvieglo pasūtītāja ikdienas darbības, atbilst vēlmēm un savstarpēji sasaistās ar kopējo mājas vai dzīvokļa interjeru. Karīnai, veidojot virtuves projektu, ir svarīgi redzēt apstākļu kopumu un koptēlu. Tāpēc virtuves projektā vienlaikus tiek iesaistītas dažādas interjera projektēšanas metodes - telpu modelēšana, stilistiskais risinājums, telpu analogi, piemēri, konstruktīvie un projektēšanas rīki u. c. Tādā veidā Karīnas projekti veidojas ieturēti piesātināti un strukturāli.

Ieskats dizaineres konceptuālajos risinājumos:

- Virtuve Modern

- Virtuve Classic

- Virtuves Integra

Virtuves arhitektūras nemainīgās vērtības un aktuālās tendences.

Nemainīga ir virtuves funkcionalitāte un tās svarīgums, varētu teikt, ka tā ir pamatvienība, elements, kas mūsu dzīves telpā ieņem pirmā plāna lomu. Šobrīd cilvēki ir kļuvuši drosmīgāki - tieši materiālu salikumu un krāsu izvēlē, kombinējot dažādas tekstūras.

Savukārt tendences ir ārkārtīgi mainīgas, tās mainās līdz ar sezonām, līdz ar cilvēku paradumiem un līdz ar sortimentu. Taču kā vienu no stabilām tendencēm var minēt mūsdienu stilu, kurš apvieno klasiskā un modernā stila iezīmes. Šī gada tendences ir stabilas vērtības, kas savā būtībā ir universālas un viegli pielietojamas funkcionālas virtuves risinājumā. Turpat, protams, gozējas arī Milānas modes tendences ar košu krāsu salikumiem, noapaļotām formām, netradicionāliem atvērtiem un noslēgtiem uzglabāšanas risinājumiem, akcentējošām griestu lampām un rotaļīgu flīžu risinājumiem.

Savukārt krāsu topā ir tumši pelēkie toņi, matēts melnais, piesātināti zaļie toņi, kā arī piparmētru zaļie toņi un spilgti sārtie toņi.

Karīnas iedvesma.

Šķiet ļoti pievilcīgi tas, ka ierasto varbūt pat nedaudz klišejisko iedvesmas avotu vietā, Karīna par iedvesmu sauc tieši procesu. Viņai šis process ir aizraujošs stāsts par taustīšanos, par viena otra sajušanu, izpratni, uzticēšanos, par ļaušanos novitātēm, par dialogu ar cilvēku un telpu. Tas ir veids, kā ciešā sadarbībā ar pasūtītāju, tiek radīti koncepti, kas realizējas izteiksmīgā un funkcionālā virtuvē. Savukārt radītā virtuve ir pilnvērtīga daļa no mājokļa arhitektūras ansambļa. Un galu galā tas ir izaicinājums gan dizaineram, gan pasūtītājam.

Īsumā par pieredzi telpu radīšanā un arhitektūrā.

Karīna kā noteicošo virtuvju projektēšanas procesā min pilnīgu telpas funkcijas izpratni. Tā visbiežāk ir sākums virzienam, kurš ved uz rezultātu. Ir jāizskauž nepamatotas ekspektācijas un jādomā virzienos, kuriem ir pamats. Karīnas pieeja ir kopsaucēju meklējumi, kas veido arhitektūras apjomu un tēlu. Reizēm vissarežģītāk šķiet pieņemt to, kā ir. Jo telpa tiek radīta no ārpuses uz iekšu. Taču lielā mērā, tas ir atkarīgs no saiknes, kas izveidojas ar pasūtītāju jau pirmajā tikšanās reizē. Ir gadījumi, kad cilvēka vīzija par rezultātu ir tik stipra, ka novitātēm un ieteikumiem nav vietas, atzīst dizainere.  Taču dizainerei ir prieks, ka tos atsver projekti, kuros valda abpusēja izpratne par darbībām un uzticēšanās, kā arī veselīgs un strukturēts dialogs, attīstot projektu.  

 

Satieciet gaumīgām un funkcionālām idejām bagāto dizaineri Karīnu RIPO salonā t/c Spice Home Jaunmoku ielā 13.

Apskatiet RIPO virtuvju sērijas šeit.

---

KARĪNA GUĻTJAJEVA

mēbeļu un interjera dizainere

+371 25 767 668
karina.gultjajeva@ripo.lv